Professor Tomas Kroksmark Böcker

 

 

Här hittar du böcker som jag skrivit eller varit redaktör för. De flesta går att få tag i hos respektive förlag. Några av böckerna kan beställs direkt i från mig. De är då utgågna från förlaget.

 

Under 2010 och 2011 kommer följande böcker och artiklar att publiceras:

 

Den tidlösa pedagogiken. Andra reviderade och utvidgade upplagan är planerad till årsskiftet. Förlag: Studentlitteratur.

 

De stora frågorna om skolan. En bok som tar upp de viktigaste kunskapsområdena för lärare och 1-19-skolan. Beräknad publicering under första halvåret 2011.

 

Skolans ödesfråga - Forskande lärare och en skola på vetenskaplig grund. Förlag: Lärarförbundet. Publicering i september/oktober 2010. (Artikel).

 

Ämnesdidaktik - en integrerad del av allmändidaktik (tillsamans med Sjöholm, Kansanen & Sjöberg) i Hansén & Forsman (red). Vetenskap för lärare. Planerad publicering under höstterminen 2010. Förlag: Studentlitteratur.

 

 

________________________________________________________________

 

 

 

 

 

Utvärdering och skolutveckling - en hjälpreda. (Tillsammans med Mikael Alexandersson). Lund: Studentlitteratur 1984. (7 upplagor, senast 2002).

ISBN 91-44-22401-X

 

Detta är min första bok. Skriven tillsammans med Mikael Alexandersson där hans fantastiska teckningar är en mycket viktig del av boken. Boken skrevs på uppdrag av Skolförvaltningen i Göteborg men blev en nationell angelägenhet genom att den publicerades i så många upplagor.

 

 

 

Fem uppsatser om grammatik (tillsammans med Göran Stömqvist & Sven Strömqvist). Lund: Studentlitteratur 1993.

ISBN 9789144 386515

 

Jag är ingen språkmänniska i formell mening men jag är intresserad av språk - särskilt av grammatik. Boken är en samling av artiklar som behandlar det svenska språkets grammatik och dess roll i grundskolan. Boken ger förslag till hur grammatikundervisningen kan läggas upp.

 

Boken är slutsåld hos förlaget.

 

 

 

 

Modersskolan - eller om barns ovårdnad och fostran under de sex fösrta levnadåren. (Översättning) Göteborgs univerdsitet 1989. ISBN 0284-5598.

 

Boken är skriven för svensk folkbildning av Johan Amos Comenius Det har ett särskilt fokus på vad vi idag kallar förskolan. I Modersskolan föregår Comenius Fröbel. Boken utgör ett komplement till Didactica Magna.

 

 

 

Boken finns att beställas från mig.

 

 

 

Didaskalos - Undervisningsmetodik vid vår tideräknings början med särskild inriktning mot Jesu undervisning. Göteborg: Daidalos förlag. 279 sidor, 1996.

ISBN 91 71730494

 

Boken skrev jag efter min vistelse vid Hebrew University i Jerusalem, Israel. I samtal med professor Carl Frankenstein kom tanken upp om att göra en analys av hur evangelisterna beskriver Jesu undervisning i Nya Testamentet. Om Jesus är Guds son - då är det den Heliga didaktiken som evengelisterna beskriver. Om Jesus är en av Gamla testamentets profeter - dvs inte nödvändingtvis Guds son - är hans undervisning värd att studera. Den övar ännu 2.000 år senare inflytande på hur vi idag ser på undervisning och lärande.

 

 

Fenomenografisk didaktik. Göteborg: ACTA Universitatis Gothoburgensis. Göteborg Studies in Educational Sciences 63. 373 sidor, 1987.

ISSN 0436-1121.

 

Detta är min doktorsavhandling. I den gör jag en begreppsläggning av didaktiken - från 1600-talet och fram till ca 1980. Det är också ett försök att teoretiskt grundlägga fenomenografin - i en fenomenolgisk livsvärld.

 

Avhandlingen finns inte längre att köpa. Fenomenografiavsnittet är publicerat i Didaktisk Tidskrift Vol. 17. Nr 1-2:2007, s. 99-157.

 

 

Grundskolans didaktik. Lund: Studentlitteratur 118 sidor, 1986. (Tillsammans med Torstein Harbo, Universitetet i Oslo). ISBN 91-44-24391x.

 

Den här boken skrev jag tillsammans med professor Torstin Harbo. Han var då en an de främsta didaktikerna i Norge. Bland annat hade han tidigare skrivit Innföring i didaktikk (1971).

 

Boken tar upp innebörden i begreppet didaktik och dess förhållande till begreppet metodik. Särkilt uppmärksammans de innehållelsiga och metodiska frågor som Grundskolan reser.

 

Boken är slutsåld.

 

 

Konturer till förelsäningsra i pedagogik. av Johan Friedrich Herbart. Översättning. Partille: Ordmånen förlag 1993. 234 sidor. ISBN 91 97186600.

 

Översättningen av Konturerna gjorde jag då debatten gick som hetast om när som didaktikenss vetenskapliga grundläggning skedde. Herbart (pedagogik) eftertädde Immanuel Kant (filosofi) i som professor i Köningsberg år 1809. Som sådan kom han att intressera sig för pedagogikens och didaktikens vetenskaplig grund. Konturerna är ett av hans viktigare bidrag i frågan.

 

Boken är slutsåld.

Den tidlösa pedagogiken. Lund: Studentlitteratur, 2005/2011. 533 sidor. ISBN 91-44-01564-x.

 

Under mina år i didaktikens och pedagogikens tjänst har jag noterat att ämnets förträdare kunde vara bättre inlästa på ämnenas historia. Det fantastiska med didaktik och pedagogik är att ämnenas innehåll har trådar ända tillbaka till säväl hellenistisk som judisk idétradition. Det finns alltså mycket att lära av ett av människans kanske äldsta intresse: undervisning och lärande.

 

Boken innehåller originaltexter från 25 tänkare och forskare - från Salomo till Roger Säljö. Dessa texter är kommenterade av mig. Ny reviderad och utökad utgåva hösten 2011.

 

 

 

Undervisningsmetodik. Lund: Studentlitteratur 1992, 172 sidor. (Tillsammans med Göran Strömqvist).

ISBN 9 789144 366717.

 

Den här boken skrev vi när jag arbetade som lektor i metodik vid Göteborgs universitet. Metodikämnet - dvs ämnet som behandlar undervisningens hur-fråga - var i allt väsentligt formulerat i en muntlig tradition. De texter som fanns att läsa för studenter och lärare var oftast skrivna i slutet av 1800-talet eller början av 1900-talet.

 

Boken innehåller sju bidrag från metodiklärare som då var verksamma vid institutionen i Göteborg (Inger Björneloo, Eva Längsjö, Lars Åke Kernell, Mats Hemberg, Silwa Claesson, Göran Strömqvist och Tomas Kroksmark).

 

 

 

 

 

 

 

Veiledning i pedagogisk arbeid. Oslo: Fagbokforlaget 2007, 396 sidor. (Tillsammans med Karin Åberg). ISBN 9 788245006124.

 

Boken är en översättning från svenska av antologin Handledning i pedagogiskt arbete.

Allmänmetodik Allmändidaktik. Lund: Studentlitteratur 1994, 82 sidor. (Tillsammans med Jan Bengtsson) ISBN 9 789144 461816.

 

Boken är en uppförljning och teoretsik fördjupning av Undervisningsmetodik. Ordkombinationen allmänmetodik och allmändidatik indikerar en övergång från ett ämne till ett annat, från ett ämne som inte är begreppslagt teorietsikt till ett som nu ska bli det. Det är också ett försök att pedka ut ett komplement till ämnesdidaktiken.

 

Allmändidaktik förstås här som ett vetenskapligt fält som behandlar didaktiska frågor som inte är underordnade eller primärt relaterade till ett särskilt ämnesområde i skolan.

 

Boken innehåller också en modell för didaktik som är grundad i fenomenologin.

 

 

 

 

Didaktikens Carpe Diem. Lund: Studentlitteratur 1999, 220 sidor. ISBN 9 789144 012582.

 

Att fånga den didaktiska dagen - som bokens namn antyder - är förplikigande, minst sagt. I den här boken har jag samlat ett antal rektorer, lärare och forskare - de som är skolnära - i ett försök att fånga ett antal olika didaktiska ögonblick i skolans vardagsbrus.

 

Den centrala tematiken rör individualiseringen i lärandet, bedömning och betyg, centrala frågon inom matematik- och svenskaundervisningen liksom lärandet i ett perspketiv av genus.

 

 

Didactica Magna Stora undervisningsläran av Johann Amos Comenius. Översättning. Göteborg: Daidalos, 1989. 311 sidor. ISBN 9186320424.

Lund: Studentlitteratur 1999. ISBN 978914401247.

 

En av de mest fantastiska böcker inom didaktiken som någonsin skrivits! Bokens undertitel säger nog det mesta: "En fullständig framställning av konsten att lära alla allt"! Didactican skrevs 1629-31 och publicerades första gången 1657 i Amsterdam och på latin.

 

Det är frapperande hur en mycket bok som har närmare 380 år på nacken kan säga oss om dagens undervisning och lärande. Mycket av det som vi uppfattar som senaste didaktiskt nytt har Comenius på ett eller annat sätt förhållit sig till. Didactican är en av didaktikens verkliga klassiker.

 

 

 

 

 

Handledning i pedagogiskt arbete. Lund: Studentlitteratur, 2007, 464 sidor. (Tillsammans med Karin Åberg). ISBN 9789144021911.

 

Handledning för kompetensutveckling i skolan är ett mycket starkt växande fält. Över huvud taget är handledning något av ett nytt samhällsfenomen. EU talar om att varje medborgare på sikt ska kunna ha möjligheten till en coach.

 

Handledning som forskningsfält är emellertid förhållandevis nytt och outvecklart. Boken är därför en textsamling där de allra främsta i Norden skriver om ämnet - på olika sätt och med skilda infallsvinklar. Medverkande är blan annat Steinar Kvale, Gunnar Handal, Anna-Lena Östern, Kerstin Bladini, Christer Brusling, Kaare Skagen, KAri Söndenå, Liv Gjems, Peter Emsheimer, Karin Rönnerman, Sven Persson, Jitka Lindén, Johan Näslund, Elisabeth Jernström, Ann Ahlber, Karin Alnervik, Karin Åberg och Tomas Kroksmark.

 

 

Lära om lärande. Lund: Studentlitteratur 2000, 229 sidor. (Tillsammans med Eva Alerby och Pertti Ksnsanen). ISBN 9789144016931.

 

Lära om lärande är en vän bok till professor Henning Johansson på hans 60-årsdag. Den rymmer bidrag frå¨n forskare som stått Henning Johansson särskilt nära.

 

Johansson var förmodligen den som myntade och först omsatte termen lärande i modern tid. Han skapade en stor och framgångsrik forskningsmiljö vid Luleå tekniska universitet under just den rubriken.

 

 

 

 

Pedagogikens vägar - till dess första svenska professur.  Göteborg: ACTA Universitatis Gothoburgensis. Göteborg Studies in Educational Sciences 78, 1991, 285 sidor.

ISSN 9173462349.

 

Boken är min så kallde docenthabiliteringstext - det betyder att jag genom att skriva en doktors- avhandling ytterligare meriterade mig som docent.

 

Pedagogikens vägar är en studie av hur den första svenska pedagogikprofessuren inrättades - idédiskussionen, maktkampen, argumenten för ett läraryrke på vetenskaplig grund samt vad den första innehavaren av stolen - Bertil Hammer - forskade på då han blev först och helt ensam i en nytt universitetdisciplin.

 

 

 

 

Didaktiska strövtåg - didaktiska idéer från Comenius till fenomenografisk didaktik. Göteborg: Daidalos 1989, 382 sidor ISBN 9186320440 (Första upplagan); Andra upplagan 1994; Tredje upplagan 1996.

 

Strövtågen är en idéhistorisk vandring i didaktik - från dess intrång och grundande i Sverige under 1600-talet och fram till den tolkning och utformning som fenomenografin gav didaktiken under 1980-talet.

 

 

Den tidlöse pedagogikken. Oslo: Fagbokförlaget 2006, 376 sidor. Översättning: Ane Sjöbu.

ISBN 9788245002874

 

Boken är en direktöversättning av den svenska boken med samma namn.

 

 

 

 

 

Tomas Kroksmark © 2007 • Böcker • Didaktik

www.tomaskroksmark.se